Starten met Blab in 9 stappen

Blab is een livestreaming platform dat het mogelijk maakt om met vier personen tegelijk in een videostream te zijn. Het platform is nog niet zo bekend als Periscope, Meerkat of Google Hangouts maar dat gaat snel veranderen. Er komen steeds meer mensen bij op Blab en je er kunt veel goede content vinden. Wil je ook starten met Blab? Lees deze blog om goed voorbereid aan de slag te gaan. Maar eerst, waarom zou je überhaupt met Blab willen starten?

Waarom Blab?

Het grote voordeel van Blab ten opzichte van Periscope of Meerkat is dat je vier mensen tegelijk in beeld hebt. Dat maakt het zeer geschikt voor talkshow-achtige programma’s. Ik ben zelf net m’n eerste show begonnen met als doel Nederlandse inbound marketing specialisten aan het woord te laten. Hieronder de eerste aflevering, dan heb je gelijk een beeld.

Google Hangouts heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om met meerdere personen te presenteren maar de interface van Hangouts is niet optimaal. Een ander verschil met Hangouts is dat Blab, net als Meerkat en Periscope, Mobile livestraming is: waar je ook bent op de wereld, je start eenvoudig een nieuwe Blab. Niet alleen met je laptop of desktop maar direct vanaf je smartphone.

Maar het leukste van Blab is toch wel de makkelijke interactie van de Blabbers met het publiek dat kijkt. De commentaren bevinden zich aan de rechterkant en worden bewaard met de stream. De host kan dus altijd terugkijken en reageren. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de host en kun je zelfs vragen om deel te nemen aan de Blab. De host kan je dan toestaan om live je vraag te stellen.

Daarnaast krijg je na de uitzending netjes de video en de audio opgestuurd. Die content kun je makkelijk op je site integreren. Waardevol voor bezoekers, kijkers, prospects, klanten en misschien zelfs ook wel je personeel. Blab kent vele toepassingen. Een aantal daarvan heb ik beschreven in een artikel op Frankwatching: Hoe gebruik je Blab in een inbound marketingstrategie.

Ben je overtuigd dat Blab ook iets voor jou of jouw organisatie is? Volg dan onderstaande stappen om goed voorbereid aan de slag te gaan met Blab.

Stap 1 – maak je account

De eerste stap is natuurlijk op de site van Blab een account aanmaken. Daarvoor ga je naar www.blab.im. Blab integreert op dit moment alleen nog met Twitter voor het aanmaken van je account. Aanmaken is te simpel, gewoon aangeven dat je met Twitter wil inloggen en je hebt een account.

Account aanmaken in Blab

Je kunt natuurlijk ook vanaf je smartphone een account aanmaken. Daarvoor ga je naar de App store en installeer je Blab. Er is op dit moment nog geen Android versie maar die komt vast snel. Een andere beperking is de browser die je gebruikt want Blab werkt alleen met Chrome. Gebruik je  bijvoorbeeld Safari zoals ik deed, dan krijg je het vriendelijke verzoek om vanaf Chrome te werken. Natuurlijk gaat Blab op termijn ondersteuning bieden voor Safari, Firefox en Edge.

Stap 2 – maak een profiel aan

Profiel Paul op BlabStandaard haalt Blab het profiel van je Twitter account op. Ben je daar tevreden over dan hoef je niets te doen. Maar je kunt natuurlijk een specifieke foto en profieltekst voor Blab gebruiken. Kwestie van uploaden en klaar. De profielfoto die je uploadt, wordt ook gebruikt als je een Blab start. In tegenstelling tot je profielfoto die rond is, gebruikt Blab dan de gehele profielfoto. Iets om rekening mee te houden dus.

Stap 3 – bekijk een paar Blabs

Natuurlijk kan je direct beginnen met blabben maar het is verstandig om eerst een paar Blabs te bekijken. Zo zie je wat andere Blabbers doen en leer je de diversiteit kennen. Er zijn Blabs in alle soorten en maten. Van onderuitgezakte, rokende en drinkende Blabbers tot goed gepresenteerde Blabs over zo’n beetje elk onderwerp. Een paar goede Blabs ter inspiratie.

Vincenzo Landino en Mitch Jackson over livestreaming video

Brittany Metz en Shaan Puri over Blabiquette

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf op zoek gaan via het zoekvenster op de homepage. Meer dan genoeg materiaal.

Stap 4 – test geluid en beeld

Als je denkt, “Ja, dat is wat voor mij!”. Dan is het tijd voor wat technische tests. Want niemand vindt het prettig om te luisteren naar een krakende microfoon of een videocamera die onscherp is. Als je wat rondkijkt op Blab zie je daar meer dan genoeg voorbeelden van. Maar als je professioneel over wilt komen, zorg je eerste voor een goede set-up.

Testbeeld

De camera van je laptop is over het algemeen prima. Zorg wel dat je laptop op een stabiele ondergrond staat. Als hij iedere keer dat je op je tafel leunt omhoog springt, is dat vervelend voor de kijker. Ga je s’avonds online, dan moet je het met kunstlicht doen. De camera van een laptop werkt dan minder goed maar als je zorgt voor genoeg licht op je gezicht is het goed te doen. Gebruik een programma als Photo booth of FaceTime om te zien hoe het plaatje eruit ziet. En check dan gelijk ook even de achtergrond. Je zal niet de eerste zijn die live gaat over een gewichtig onderwerp met een paar mooie wasmanden op de achtergrond. Wel leuk, niet professioneel.

Audio is natuurlijk net zo belangrijk. Wat prettig werkt zijn de oortjes van je iPhone. Daar zit een goede microfoon in en ze zijn minder zichtbaar dan een grote koptelefoon. Hoe beter de oortjes, des te beter je de andere Blabbers hoort en zij jou horen. En, natuurlijk het belangrijkste, des te beter ook de audio die je streamt naar de kijkers.

Stap 5 – maak je eerste Blab aan

Eenmaal in Blab kun je gewoon een stream starten zoals je in Periscope ook doet. Maar de beste manier is om je Blab in te plannen. Er is een prima interface om dat te doen die uiteraard rekening houdt met jouw tijdzone. Voordeel van het inplannen is dat je subscribers daarvan een bericht krijgen en dus al weten dat er iets aan zit te komen. Daarnaast kunnen zoekers vanuit jouw geplande Blab direct een Tweet versturen wat weer de nodige promotie op kan leveren.

Blab inplannen

De titel van je Blab is belangrijk omdat die gebruikt wordt in de Tweets die verstuurd worden. Door in de titel hashtags en handles te gebruiken, word je beter gevonden op Twitter. Maak je titel echter niet te lang want tijdens het tweeten worden automatisch een datum, #blab en een Subscribe now call-to-action toegevoegd. Hou de titel rond de 60 karakters en je zit safe.

Stap 6 – start de uitzending

Jij kiest het moment om je uitzending te starten. Dus alhoewel je misschien je Blab om vijf uur had gepland, kun je gewoon een paar minuten van tevoren starten. Dat is handig omdat je altijd even het geluid en beeld van jou en je mede Blabbers wil controleren.

Als je de Blab eenmaal start, kunnen kijkers aan boord komen maar je wordt niet direct opgenomen. Daarvoor moet je op de record button klikken. Tijdens een uitzending kun je de record button aan en uit zetten. De stukken die je hebt opgenomen, worden door Blab netjes aan elkaar geplakt en later toegestuurd.

Ben je eenmaal gestart dan is dit wederom een mooi moment om je Blab te tweeten. Zo weet iedereen dat je live bent en ga je van start.

Zorg tijdens de start voor een goede introductie zodat de kijkers weten waar je het over gaat hebben. Vervolgens introduceer je je medeblabbers zodat iedereen weet naar wie ze kijken.

Stap 7 – on the air

De hele Blab interface zit behoorlijk handig in elkaar en hieronder een afbeelding ervan.

Uitleg Blab main screen

Alle functies doorlopen is wat lastig en meer iets voor een tutorial maar een paar functies zijn belangrijk. Er zijn vier “seats” of plekken waar Blabbers kunnen deelnemen. De host bepaalt wie er toegelaten wordt. De host kan ook een co-host aanwijzen die ook het beheer kan doen van de Blab. Zo wordt het iets makkelijker om alles in de gaten te houden.

Links zie je de titel, mogelijkheid om te tweeten en je Twitterfeed. Helemaal rechts zie je commentaar sectie of comment box. Dat is waar de interactie met je kijkers begint. Men kan reageren maar ook vragen stellen. Dat doe je door “/q jouwvraag” (zonder aanhalingstekens) in te tikken in de comment box. De host kan in diezelfde commentbox trouwens de titel veranderen van de Blab. Tik “/topic jouwnieuwetopic” en de titel verandert. Vooral handig als je in een lange Blab zit met meerdere onderwerpen. Door in de comment box op een naam te klikken krijg je meer informatie en kun je zelfs mensen uit de Blab verwijderen.

Echt leuk wordt het natuurlijk als kijkers willen participeren in het gesprek. Als er een seat vrij is, kan de kijker aangeven dat hij graag live wil. De host, of cohost, bepaalt of dat gebeurt, maar het is natuurlijk erg leuk om kijkers live een vraag te laten stellen. Dat geeft soms verrassende inzichten waar de andere Blabbers weer aan kunnen bijdragen.

De handjes zijn Props of high fives, noem het applaus. Die geef je als kijker op het moment dat je vindt dat diegene iets waardevols zegt. Als je props geeft, komt je profielfoto ook even kort in beeld. De props tellen niet, zoals bij Periscope de hartjes wel doen, in ranglijsten mee voor populariteit.

Bovenin de interface zie je wie er allemaal kijken naar je Blab. Als je je muis over de kijkers beweegt, krijg je een uitgebreider profiel en kun je zien of het misschien interessante mensen zijn om te volgen of te laten deelnemen.

Hoe lastig het misschien in het begin ook is, vergeet je kijkers niet. De interactieve mogelijkheden van Blab zijn de kracht van het platform en het is zonde als je het alleen als videokanaal gebruikt.

Stap 8 – Wrap it up

Aan het einde van je Blab zorg je voor een goede afsluiting en een duidelijke call-to-action. Zo weet de kijker waar hij meer informatie kan krijgen over het onderwerp van gesprek.

Bedank je mede blabbers en eventueel ook de kijkers die veel hebben bijgedragen. En, dit is wederom een goed moment voor een Tweet met de vraag of de kijkers het ook even willen tweeten. Zo komt je laatste titel alsnog weer in het nieuws. Zorg er dus voor dat de laatste titel wel degene is die je wilt gebruiken. Het gebruik van de juiste keywords, handles en hashtags leidt tot net weer dat beetje meer SEO-liefde en vindbaarheid. Deze titel is trouwens iets langer omdat dan alleen “#blab en datum” worden toegevoegd. Ga uit van zo’n 110 karakters.

De call-to-action kan van alles zijn. Misschien verwijs je naar je nieuwsbrief, misschien naar het eBook waar je het over hebt gehad. Maar geef de kijker in ieder geval een opdracht. Zakelijk Blabben moet natuurlijk wel een doel dienen dus is het goed als je daar van tevoren over hebt nagedacht.

Als je klaar bent met de afsluiting kun je de opname stoppen. Wellicht klets je nog door maar dat is dan off-the-record. Kijkers blijven gewoon online als ze dat willen dus let op wat je zegt.

Stap 9 – Post Blab acties

Nog niet klaar? Eh, nee sorry. De laatste acties zijn je show notes, persoonlijk contact met je gasten en de link naar je video.

Show notes maken is natuurlijk optioneel maar wel professioneel. Als er zaken besproken zijn die interessant zijn om terug te lezen, neem je die op in de show notes. Links, nieuws, tools en ga zo maar door. Alles wat interessant is voor je publiek.

Heb je gasten in je Blab gehad, stuur ze dan even een bedankje en vraag of ze een link opnemen naar je show notes. Zijn er kijkers geweest die live in je Blab kwamen, link met ze en kijk of het misschien voor herhaling vatbaar is.

Email van blab met link naar de video en audio

Blab stuurt je een link naar de video en de audio van je Blab. Die kun je vervolgens weer op allerlei manieren in je eigen content verwerken. Van de audio een podcast maken bijvoorbeeld. Gewoon een leuke leader ervoor en je bent klaar.

Samenvattend

Er komt een hoop kijken bij het maken van een goede Blab. Maar wat er gebeurt in een Blab, is iets waar je nog geen tien jaar geleden twee trucks van de NOS voor nodig had. Met vier man op vier verschillende locaties live een programma opnemen. Wat vroeger een helse klus was is tegenwoordig in tien minuten geregeld.

Alle punten hierboven lijken misschien veel maar eenmaal bezig leer je het vanzelf en valt het wel mee. Als je bovenstaande punten ter harte neemt, maak je in no-time professionele Blabs.

Toetje

Op donderdag 22 oktober mocht ik meedoen met de allereerste Blab van Frankwatching. Uiteraard gepresenteerd door videodiva Pelpina Trip. Hieronder het resultaat. Kun je gelijk kijken of we alles goed hebben gedaan.

Blab zakelijk gebruiken

 

Abonneer je op het blog

Wil je op de hoogte blijven van m’n laatste artikelen? Schrijf je in!

Selecteer een geldig formulier