Toen ik in 2004 bij Blinker aan de slag ging wist ik nog niet dat ik me met inbound marketing zou gaan bezighouden. Blinker was toen nog een kleine speler in de e-mailmarketingindustrie. Maar de marketing van Blinker bleek vooruitstrevend te zijn. We schreven een eerste white paper dat “Starten met e-mailmarketing” heette. We adverteerden ermee en de leads kwamen binnen. Die belden we vriendelijk na en zo kwamen we aan heeel veel prospects en behoorlijk wat klanten. Nu staat die aanpak bekend als inbound marketing. Een aanpak die Blinker liet groeien van vier naar zo’n negentig medewerkers nu.

Blinker feiten en cijfers

Het succes van Blinker is te kopiëren. Als ondernemer of marketing manager heb je misschien het gevoel dat je hele online marketingstrategie veel beter kan? Maar je kunt simpelweg niet alles bijbenen omdat de ontwikkelingen zo snel gaan?  Geloof me, je bent niet de enige! Een goede (inbound) marketingstrategie kan je helpen.

Zie je het al voor je? Een continue stroom van bezoekers naar je website die staan te dringen om zich in te schrijven voor jouw e-mails. Prospects die met veel plezier op je Facebookpagina komen en er lustig op los delen. Een salesteam dat de stroom leads nauwelijks aankan en prima samenwerkt met marketing. Klanten die hun ervaringen delen met iedereen die het horen wil. Utopie? Niet echt. Elke organisatie kan dit bereiken alleen je moet er wel iets voor doen.

Oogsten lijkt op inbound marketing
Leuk detail: Inbound marketing lijkt op zaaien en oogsten. Je zaait content en oogst leads en klanten.

Inbound marketing is misschien een nieuw begrip maar het principe is al heel oud: denk heel goed na over de doelgroep die je wilt bereiken en produceer content waarmee jij die doelgroep helpt. Hoe oud is inbound marketing? Al in 1895 startte John Deere het magazine The Furrow. Zijn doel met het magazine was niet om zijn producten te verkopen. Nee, hij wilde boeren helpen om de juiste keuzes te maken binnen hun bedrijf. Inbound marketing is dus minimaal 120 jaar oud.

Inbound marketing is zo populair aan het worden omdat het zeer goed aansluit op de wereld van de moderne consument. Want voordat die consument contact met jouw organisatie opneemt, heeft hij zich via het internet al ruimschoots laten informeren. De partij die hem vandaag de beste informatie levert, is de winnaar van morgen. Inbound marketing helpt je om die content te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen. Om dat goed te doen maak je eerste een plan of inbound marketingstrategie

eBook Buyer Personas

De belangrijkste stappen bij het ontwikkelen van een inbound marketingstrategie: 1) goed nadenken over je potentiële klanten (buyer personas), 2) bepalen welk traject die koper aflegt om klant te worden en te blijven (buyers journey) en 3) bepalen welke content jij kunt produceren specifiek voor die buyer personas in elke fase van de buyers journey. Zo word je een magneet voor je potentiële klanten.

Maar die content alleen is natuurlijk geen garantie voor succes. Vervolgens moet je die content slim inzetten in de juiste marketingkanalen. Daarmee trek je bezoekers naar je website – Facebookpagina, Twitter, etc – waar je de kans hebt om een band op te bouwen. Wellicht liken ze je content of schrijven ze zich in voor je e-mails. Het is de start van een relatie die je ontwikkelt in de loop der tijd. Met iedere keer weer nieuwe interessante content afgestemd op hun behoefte.

Inbound marketing methodiek Hubspot

 

Als je Inbound Marketing goed doet, bouw je ook aan een marketingfundament voor de toekomst. Een steeds groter wordende stroom leads die van jou willen horen. Prospects die uitkijken naar jouw content. Waarbij binnen die content natuurlijk ruimte is om jouw producten of diensten onder de aandacht te brengen. Maar vooral een marketingfundament dat meetbaar is.

Alle online marketingkanalen zijn goed meetbaar. Die meetbaarheid zorgt ervoor dat je kunt zien welke prospects interessanter zijn dan anderen. En dat zijn de prospects waarmee je salesteam aan de slag kan. Inbound marketing is dus niet alleen iets van de marketingafdeling. Nee, sales wordt Inbound sales. Waarbij verkopers steeds meer tools hebben om in te schatten welke prospects wel of niet zullen converteren tot klant.

journey met cta naar blog

Als die klant eenmaal binnen is, ben je niet klaar met inbound marketing. De volgende stap is om klanten zo enthousiast te maken over jou, dat ze je merk gaan promoten. En ook hier speelt content weer een belangrijke rol. Want ook de klantfase is belangrijk in de buyers journey. Wat zijn de uitdagingen van jouw klanten, welke vragen hebben zij als ze voor het eerste met je product werken en hoe kun jij ze daarmee helpen? Doe je dat goed, dan heb je klanten voor het leven.

Inbound marketing is niet iets dat je zomaar even implementeert zoals je wellicht begrijpt. Het is een marketingstrategie waar je echt in moet geloven. Die gedragen moet worden door directie en management. Want alleen als zij erachter staan, wordt het een succes. Maar als je het uithoudingsvermogen hebt, is de beloning ook groot.

Blinker was z’n tijd dus ver vooruit en dat verklaart ook het enorme succes van het bedrijf. Ik heb er heel veel geleerd, ontzettend veel content gemaakt en met hele fijne mensen mogen werken. Al die ervaringen gebruik ik om andere organisatie te helpen hetzelfde te bereiken.

Veel succes!
Paul.