Inbound marketinglessen van The Leopard Lounge

Woensdag 16 september was ik op Social Media Week. Het evenement werd gehouden in Rotterdam in de Lantarenvenster op de kop van zuid. Prachtige locatie moet ik zeggen en één verhaal van die dag zal me bijblijven. Het verhaal over The Leopard Lounge in Rotterdam. Het verhaal was net zo inspirerend als de eenvoud waarmee het gebracht werd. 

Wat is The Leopard Lounge?

Nou, zoals de dames het zelf zeggen op hun website: “The Leopard Lounge is de mooiste en gezelligste beauty parlor in Rotterdam.” Een schoonheidssalon dus. Met een kapsalon, een nagelstudio en een beauty salon. Eigenaresse is Irene Westerbeek en ze runt The Leopard Lounge samen met haar collega Geert-Jan Renzen. Met Geert-Jan runt ze ook nog eens de strategie en productie boutique “De concept salon”. Een pittige tante die Irene.

Oke, waarom schrijf ik hierover? Omdat Irene in haar presentatie uitleg gaf over hun aanpak bij het in de markt zetten van The Leopard Lounge. En in die aanpak zag ik een paar mooie lessen voor marketing managers en inbound marketeers. Dus die deel ik graag met je, te beginnen met de huisstijl van The Leopard Lounge.

Een herkenbare huisstijl

Vanaf het moment dat Irene en haar partner begonnen te denken over The Leopard Lounge, wisten ze dat de huisstijl een belangrijk element zou zijn. En in al hun wijsheid besloten ze dat blauw hun kleur was. Nu besluiten wel meer bedrijven dat blauw hun kleur is maar geen enkel bedrijf voert zo’n keuze door op de manier zoals Irene en Geert-Jan. De afbeeldingen spreken voor zich. Alles is blauw, met paarse accenten hier en daar. De meubels werden her en der vandaan gehaald en voorzien van een prachtige laag blauwe verf. Zo ontstond een niet te missen huisstijl die dus ook al snel opviel in het straatbeeld.

Maar het was niet alleen de keuze voor blauw die de huisstijl bepaalde. Het was ook de focus op oogstrelende fotografie en de vintage stijl die stukje bij beetje ontstond. Want zo eerlijk was Irene ook wel, het was echt geen volledig uitgewerkt plan vanaf de start. Sommige zaken ontstaan gewoon door samen te werken en de fotograaf is gewoon een vriendin van Irene die met de juiste ideeën kwam. Een andere bepalende huisstijlfactor is de outfit van de Leopard Ladies -het team van schoonheidsspecialisten dat bij The Leopard Lounge werkt-. Een jaren vijftig outfit en geelgoud. Niet te missen.

Interieur The Leopard Lounge
Waanzinnige branding – Interieur The Leopard Lounge

En de keuzes die gemaakt zijn wat betreft de huisstijl leverde hun al artikelen op in de Linda, het AD en de Metro. Geen slechte publiciteit als je net een jaartje bezig bent.

De les voor (inbound) marketeers is dat een huisstijl heel veel voor je organisatie kan doen. De wereld wordt overspoeld met beelden en om eruit te springen wordt steeds lastiger. Nu gaat de aanpak van compleet blauw misschien wel ver maar neem HubSpot. De kleur oranje staat tegenwoordig bijna synoniem voor Inbound Marketing. Dat was zo’n vijf jaar geleden echt niet zo. Ook HubSpot voerde zijn huisstijl door in elk marketingelement en dat betaald zich uit.

All-in op Facebook #durftekiezen

De belangrijkste les die ik uit het volgende deel van de presentatie haalde was; durf te kiezen. Het totaal aan marketingkanalen is zo overweldigend, dat ik klanten soms geel en groen zie worden als je ze allemaal op een rijtje zet. Maar als je net begint, moet je wel kiezen. Je hebt simpelweg de middelen niet om meer te doen. Durf dus te kiezen en ga dan all-in voor je keuzes. Voor Irene en haar partner was die keuze Facebook. Niet gek natuurlijk als je je in de consumentenmarkt gaat begeven en die markt ook nog eens behoorlijk lokaal is.Maar je keuze kan nog zo goed zijn, het gaat om de uitvoering. Dus hoe pakt The Leopard Lounge z’n Facebook marketing aan?

Facebookpagina The Leopard Lounge
Zorg voor een onvergetelijk product
Allereerst natuurlijk door een onvergetelijke ervaring te bieden. Een beleving creëeren die mensen willen delen op Facebook. Als je dat niet voor elkaar hebt, kun je posten tot je een ons weegt maar dan gebeurt er niets. The Leopard Lounge is ontstaan vanuit een passie en dat zie je en voel je terug in hun producten. Dus wordt het deelbare content.

Vraag of klanten vrienden willen worden
Er is geen beter moment om iets te vragen van je klanten dan het moment waarop je hun volle aandacht hebt. In een beauty salon is dat wanneer je met hun nagels of haar bezig bent. Dus begon men dat moment te gebruiken om iedereen te vragen hen te liken. En aangezien toch iedereen bij de kapper of beauty salon toch met z’n mobieltje bezig is, werkte dat goed.

Mama en dochter op de foto bij The Leopard Lounge
Mama en dochter op de foto bij The Leopard Lounge

Schrijf iets leuks over je klant en tag ze
Wanneer je oprechte interesse hebt in je klant, kun je veel te weten komen. En die kennis is in te zetten in je marketing. Als Irene iets leuks hoorde van een klant schreef ze daarover een kort bericht en tagde ze die klant. Die klant vond dat op haar beurt natuurlijk weer leuk en likete het bericht.

Foto’s van klanten op Facebook
Na de behandeling probeert Irene altijd een foto van de klant op Facebook te krijgen. Company Generated User Content dus – geïnitieerd door het bedrijf maar content van de user. Afijn, niet iedereen is daarvan gecharmeerd en het is natuurlijk geen verplichting. Maar veel mensen vinden het heel leuk om met één van de Leopard Ladies op de foto te gaan. Tag de klant en de kans is groot dat die content ook in hun netwerk weer rondgaat. Maar er is meer aan de hand met het succes van The Leopard Lounge dan de keuze voor Facebook als hoofdkanaal. Het gaat ook om het team.

Bekijk de Facebookpagina van de Leopard Lounge voor Facebookpagina The Leopard Lounge

Betrek het team bij je marketing

Simon Sinek zei; “Nobody is gonna love your company if your employees don’t love it first”. Dat principe heeft Irene goed begrepen. Bij The Leopard Lounge is het team enorm belangrijk want zij leveren het product tijdens een intiem contact met de klant. Dus moeten zij, op de juiste manier, in het zonnetje worden gezet. Dat doet Irene en dat heeft zo z’n voordelen.

Geen stockfotografie maar echte mensen
In het beeldmateriaal van TLL (ga het nu even afkorten:-) vind je de echte Leopard Ladies. De dames die aan je haar of nagels werken als je in de salon bent. Dat voelt toch heel anders dan wanneer je modellen gebruikt voor je uitingen. Door iedereen bij de visuals te betrekken, komen ook de betere ideeën opborrelen. Zo moest begin augustus 2015 een actie worden verzonnen voor waxen. Een korte brainstorm en het idee was geboren en het team ingezet om het beeld te maken. Vriendin fotograaf gebeld en klaar. Het resultaat is mooi, grappig en commercieel sterk.

Ik denk dat we er naartoe gaan dat alle medewerkers van een organisatie op beeld moeten kunnen. Om zo je merk te vertegenwoordigen en uit te dragen waar je voor staat. Of dat nu brutaal, heel netjes, heel veilig of welke waarde dan ook is. Het team is het bedrijf en als die betrekt, wordt de marketing krachtiger.

The Leopard Ladies
The Leopard Ladies

Medewerkers op Facebook
Waar je bij veel bedrijven nog de angst ziet voor het gebruik van Facebook op de werkvloer, is dat bij TLL zeker niet het geval. Sterker nog het wordt gestimuleerd. Breid je bereik uit. Maak leuke foto’s van de klanten. Kijk wat de klant die vanmiddag komt allemaal doet en bedenk of je iets leuks kunt schrijven. Allemaal, ongeschreven, regels die gelden voor het team van TLL. En alle dames hebben inmiddels een bereik van enkele duizenden vrienden dus dat betekent veel voor de marketing.

Facebookadvertentie The Leopard Lounge voor waxen
Facebookadvertentie voor waxen

Ondernemers moeten het gebruik van Facebook niet meer beteugelen maar juist omarmen. En ik heb de fout zelf ook gemaakt om mijn team teveel te beperken, geloof me. Maar als je de teugels laat vieren, dan moet het team gestimuleerd worden om het tijdens werktijd wel vooral voor de organisatie in te zetten.

Brutale en slimme marketing

Irene is een dame die vrij down-to-earth is. Een echte Rotterdamse met een niet lullen maar poetsen mentaliteit. Boerenslimheid is haar niet vreemd en ze is zeker niet vals bescheiden. Ook hier kunnen we van leren.

Lila Leopard
Een tijdlang was Irene het gezicht van TLL. Maar na een tijdje zag ze in dat dit niet zo kon blijven. Het was teveel werk om haar privé pagina bij te houden, ze wilde niet dat privé en zakelijk door elkaar bleven lopen en het was geen model voor groei. Stel je voor dat je nog tien Leopard Lounges zou openen. Dus werd haar alter ego geboren; “Lila Leopard”. Een slimme zet want Lila is een privépersoon en kan dus mensen uitnodigen. En, Lila Leopard kan door elk teamlid worden bediend dus geen problemen meer met de mix van privé en zakelijk of eventuele groeiplannen. Slimme actie!

Facebookpagina Lila Leopard
Facebookpagina Lila Leopard

Bekijk de Facebookpagina van Lila Leopard voor het alter ego van Irene >>

Social influence van klanten meten

Werden alle klanten altijd volledig in het zonnetje gezet op Facebook? Nee, het werd na een tijdje natuurlijk te druk om iedereen te posten en taggen. Dus werd er gekeken naar wat de social influence is van de klanten die zouden komen. Hoeveel vrienden heeft ze en hoe actief is ze? Dat zijn nog steeds twee belangrijke factoren bij het posten op Facebook. Want hoe groter het aantal vrienden des te meer bereik en hoe meer social savvy, des te groter de kans dat het verder gedeeld wordt.

Social op social promoten
Inmiddels is TLL ook actief op Instagram en Pinterest. Beide natuurlijk fantastische kanalen gezien het visuele element van de producten. Maar hoe krijg je daar dan volgers als je net start? Simpel natuurlijk, je gebruikt Facebook om mensen naar Instagram en Pinterest te leiden met een goede call-to-action. En, op de tafels in de winkel staan natuurlijk bordjes met de logo’s van Facebook, Pinterest en Instagram en de respectievelijke adressen. Zo kan iemand, die toch even lekker rustig haar nagels laat doen, makkelijk even The Leopard Lounge toevoegen en struinen voor inspiratie.

Zomaar vriendschapsverzoeken sturen
En brutaal is Lila (Irene) ook wel een beetje. Want ze stuurt gerust tientallen vriendschapsverzoeken per dag vanuit Lila Leopard om het bereik van haar alter ego op te krikken. Zelf vindt ze dat op het randje maar is verbaasd over de hoeveelheid verzoeken die geaccepteerd worden. Tel dat op bij de weinige klachten en je snapt dat deze tactiek nog steeds gebruikt wordt. Zou ik dat doen? Ik denk het niet maar voor Irene werkt het en heeft geen negatieve gevolgen voor het merk. Dus ik snap dat ze het doorzet.

Wat niet werkte (in Facebookmarketing)

The Leopard Lounge is echt niet alleen maar successen vieren. Er zijn genoeg acties gedaan die niet werkte. En ook daar zitten een paar goeie tips tussen.

Vakantiekiekje The Leopard Lounge
Vakantiekiekje The Leopard Lounge

Just do it
De belangrijkste is toch wel, gewoon doen! Je kunt enorm lang nadenken over iets en heel weloverwogen een post maken maar dat duurt te lang. Doe het gewoon op de manier die direct goed voelt. Met respect voor anderen en altijd een beetje humor. Dan zie je in ieder geval wat werkt en niet werkt.

Kwaliteit is geen garantie voor likes
Een aantal keren bedacht TLL campagnes waar echt aandacht aan werd besteedt. Mooie visuals of goede research waarvan men echt dacht dat de doelgroep daarop zat te wachten. En niet altijd was het resultaat van die moeite in lijn met het aantal likes. Maak het in het begin niet te groot maar test het met kleinere concepten en meet.

Voorkom dubbele reacties op posts
In den beginne waren er twee mensen die via de Facebookpagina konden reageren op verzoeken van klanten. Veel afspraken worden namelijk via Facebook gemaakt. Maar dan is het wel prettig als je afspreekt wie er reageert op de vragen van klanten. Anders krijgt ze tweemaal hetzelfde of zelfs een ander antwoord. Niet zo professioneel.

Facebook advertentie The Leopard Lounge voor gelnagels
Facebook advertentie voor gelnagels

Kill your darlings
The Leopard Lounge kijkt goed naar wat wel en wat niet werkt. En dat is niet altijd wat Irene zelf het leukste of meest interessante vindt om te maken of posten. Ze ziet echter heel goed in dat het niet om Irene gaat maar om de klant. Dus kill your darlings en draai de plaatjes die het publiek wil horen. En oh ja, maak je posts lang genoeg om te vertellen wat je doelgroep moet weten maar kort genoeg om ze niet te vervelen. Je merkt het vanzelf aan het aantal likes. Ook dat is weer een kwestie van proberen en doen.

Wrap-up

The Leopard Lounge is een zeer inspirerend verhaal over een jonge ondernemer die met veel durf en moed een krachtig bedrijf heeft neergezet. Ze bouwde met haar compagnon Geert-Jan een krachtig merk waar haar team zo trots op is dat ze het met liefde delen. En ze koos voor één marketingkanaal en ging all-in tijdens de start. Allemaal lessen voor inbound marketeers die op dit moment dezelfde keuzes moeten maken.

Wil je je laten inspireren door The Leopard Lounge en Lila Leopard? Check dan de website of The Leopard Lounge Blog. Inbound marketing pur sang dus en er is inmiddels ook een online winkel zodat je de producten ook online kunt bestellen. Irene gaat het concept zelf niet uitbreiden -het was een rollercoaster die ze nog even niet wil overdoen- maar als je als franchiser aan de slag wilt kan dat zei ze in haar presentatie. En oh ja, de fotografie is van Website Tatiana Schouten.

Boom Inbound is de belofte van Paul Neuteboom. Wil je meer leads, je verkoop verbeteren of blijere klanten. Ik kan je helpen. Stuur een e-mail naar paul@boominbound.nl