Inbound marketing, waar komt die term vandaan?

De term inbound marketing is gemunt door Brian Halligan in 2005. Samen met Darmesh Shah, een studiemaatje van MIT, richtte hij in 2006 HubSpot op. En zoals dat zo vaak gaat bij succesvolle ideeën was het een kwestie van goed kijken, analyseren, een doel stellen en niet meer loslaten.

Brian Halligan

In 2005 was de consument – door komst van het Internet – anders gaan zoeken, werken, leven en dus ook anders gaan kopen. En Brian, die in dit tijd bij een investeringsmaatschappij werkte, leerde dat de marketingtactieken die vroeger wel werkte, steeds minder effectief waren. Hij was ook verbaasd over het feit dat bedrijven zich niet aanpaste aan die veranderende omstandigheden. Ze waren niet in staat om online hetzelfde te bereiken als ze offline altijd hadden gedaan. Ondanks de vaak enorme budgetten.

Brian Halligan and Dharmesh Shah
Dharmesh en Brian

Dharmesh Shah

Darmesh had in 2004 een blog opgericht met de naam Onstartups. Het onderwerp laat zich raden. Dat blog was in staat om tienduizenden mensen wereldwijd te bereiken met het simpelweg vertellen van verhalen en delen van kennis. Samen kwamen ze tot de conclusie dat dit dé nieuwe manier was om de consument te bereiken. De juiste content maken voor de doelgroep die je voor ogen hebt. Content die gericht is op het helpen van die consument bij het probleem waar jouw organisatie kennis van heeft. Doe je dat, dan komen de leads vanzelf. En als je die dan weet te converteren tot subscribers op je rss-feed of e-mail dan blijf je onder de aandacht tot ze iets willen kopen.

Inbound marketing dus

Aangezien deze aanpak ervoor zorgde dat consument als vanzelf binnen kwamen (op de site), noemden ze het inbound marketing. Als tegenhanger van outbound of interruptie marketing. Ze kwamen er al snel achter dat er geen software was die het complete proces van inbound marketing ondersteunde. Dus werd in juni van 2006 HubSpot geboren. Doel: software maken die het inbound marketingproces ondersteunt vanuit één omgeving. Website, landingspagina’s, e-mail, social en ga zo maar door, vanuit één cloud based marketingoplossing. Geen makkelijke taak en het was ook niet de enige taak die ze zich stelde.

Inbound marketing versus outbound marketing infographic

Software én kennis

Ze besloten namelijk niet om alleen die inbound marketingsoftware te bouwen maar ook hun inzichten en uitgangspunten van de inbound filosofie te gaan verkondigen. Een keuze die een belangrijk deel van het succes van HubSpot heeft bepaald. Een logische keuze ook, want inbound marketing omarmen, staat los van de keuze voor HubSpots inbound marketingsoftware. Je kunt met een paar op zichzelf staande oplossingen, zoals WordPress, MailPlus, Moz en Hootsuite, aan de slag met inbound marketing. Het gaat veel meer om de filosofie dan de software van HubSpot.

Practise & preach inbound

De inbound marketing filosofie werd in de jaren erna door HubSpots eigen marketingteam met volle overgave uitgevoerd. Het bedrijf stelde zich ten doel om marketeers wereldwijd te helpen om de veranderende consument te begrijpen. Uiteraard startte dat met een blog, een goede e-mailmarketingstrategie, aanwezigheid op social en veel aandacht voor conversie. Maar ze werkte ook de inbound marketing filosofie uit in een methodiek. Om vervolgens die methodiek uit te dragen naar marketeers wereldwijd. En niet alleen aan hun klanten maar voor iedereen die het wil horen. Niet zonder succes. Inmiddels is hun evenement “Inbound” het drukst bezochte marketingcongres ter wereld. Met in september 2015 rond de 14.000 bezoekers.

HubSpot Academy website
All-in op de educatie van marketeers

Dus..

..zo is inbound marketing ontstaan. Het is overigens duidelijk dat deze verandering door meer mensen is gesignaleerd en beschreven. Seth Godin schreef al in 1999 het boek “Permission marketing”. Waarin hij al pleitte voor marketing op basis van permissie en de juiste content voor de juiste doelgroep. En zo zijn er meer geweest. Maar, geen enkele organisatie heeft de veranderende omstandigheden voor marketeers een filosofie met zo’n duidelijke naam gegeven. En geen enkele organisatie heeft op basis van die filosofie een methodiek ontwikkeld en ondersteund met software op de manier zoals HubSpot dat heeft gedaan.

Abonneer je op het blog

Met mijn maandelijkse nieuwsbrief hou ik je graag op de hoogte. Artikelen met veel kennis en net een beetje andere kijk op marketing.

Selecteer een geldig formulier

Bronnen en foto’s
HubSpot
Wikipedia

Infographic
Marketing Governance