Feiten over de impact smartphones

De immense impact van smartphones

Soms loop je tegen content aan die je kijk op de wereld verandert. Dat was voor mij het geval met onderstaande video: een presentatie uit mei 2015 door Evan Benedict van Andreessen Horowitz. Het onderwerp: Mobile is eating the world, over de impact van smartphones op onze wereld. Inspirerend!

Feiten uit de video

Van 1995 tot 2000 groeide het aantal mensen met internettoegang van 40 miljoen naar 400 miljoen. In 2014 waren er maar liefst 3 miljard mensen online. Waarvan 2 miljard met een smartphone.

In 2020 zullen er vier miljard mensen online zijn. Allemaal zullen ze een smartphone hebben.

Het aantal volwassenen wereldwijd dat geen internettoegang of smartphone heeft is hard op weg op naar nul. Het percentage ligt nu rond de 25% en daalt.

In 2020 zijn we met 7 miljard mensen op aarde. Vier miljard zullen een mobiel hebben en bijna allemaal zullen het smartphones zijn. Het aantal PC’s (inclusief bedrijfsleven) zal rond de 700 miljoen liggen. Kijken we naar consumenten dan zullen die “slechts” 400 miljoen PC’s in gebruik hebben wereldwijd. Een tiende van het aantal smartphones dus.

Een iPhone 6 CPU heeft 625 maal meer transistors dan een pentium CPU uit 1995. In het weekend van de lancering van de iPhone 6 verkocht Apple 25 X meer transistoren dan er in 1995 op de hele wereld waren. En dat is slechts Apple.

In de Sub-Sahara Afrika regio hebben meer mensen toegang tot mobiele telefonie dan water of elektriciteit. Smartphone penetratie in Afrika ligt rond de 50%.

Mobile kleineert de PC. Vier miljard mensen vervangen hun mobiel elke twee jaar. Vergelijk dat met 1,6 miljard PC’s die elke vijf jaar vervangen worden en je snapt dat mobiel als een soort Roadrunner voorbij de PC vliegt. De grafiek op 4m 30s  is indrukwekkend.

Impact smartphones - iphone

Als je naar producten zoekt met een vergelijkbare schaal als die van mobiele telefoons moet je kijken naar tandenborstels of schoenen. De schaal is dus uniek in de technologiesector.

Smartphones en tablets maken de helft uit van alle omzet in de consumentenelektronica industrie.

Het aandeel van Microsoft als besturingssysteem op elektronische apparaten is sinds 2009 gedaald van 90% naar iets minder dan 20%. Niet omdat PC’s zoveel minder verkocht worden maar omdat mobiele telefoons zoveel meer verkocht worden dan PC’s. Bekijk op 6m 20s.

China is de grootste markt voor smartphones. Meer dan 30% van die tieners wil het liefst een iPhone, gevolgd door merken als Xiaomi en Meezu.

Het zwaartepunt in besturingssystemen is niet meer Microsoft maar Google / Apple. Het zwaartepunt in chips is niet meer Intel maar ARM / Qualcomm.

De populariteit zorgt voor veel standaardcomponenten in de supply chain die niet alleen voor smartphones maar ook voor andere technologie gebruikt kan worden. Leidt tot veel innovaties. Lego voor technologie.

Mobiele aankopen op black friday groeide van 15% in 2012 tot 28% in 2014. Traffic groeide van 23% tot iets onder 50%. Mensen gebruiken hun smartphone dus niet alleen om te (be)zoeken maar kopen vanaf het device net zo makkelijk. De groei is bijna evenredig dus als steeds meer mensen een smartphone krijgen zullen er steeds meer aankopen via smartphones gebeuren.

66% van consumenten gebruiken internet op hun mobiel ook als ze gewoon thuis zijn. Het feit dat het apparaat nooit verder dan een armlengte van iemand vandaan is helpt hierbij.

50% van de tijd die Amerikanen online zijn, besteden ze in apps op hun smartphone.

Q4 mobiel platform aandeel is 15% voor iOS en 85% voor Android. Maar die iOS gebruikers browsen het web meer dan die 85% Android gebruikers. App store revenue verdeling is zo’n 2/3 voor de iOS app store en 1/3 voor de Google Play store. Er zijn twee zeer sterke ecosystemen. Dat is duidelijk.

De smartphone weet veel meer van je dan je PC ooit wist. Je locatie, je betaalmethoden, of je staat, zit of de trap op loopt, welke foto’s je maakt, waar je ze maakt, wat je hartslag is, je gewicht.

Verkoop van Facebook’s mobiele ads startte in 2012. In 2014 maakt de omzet van mobiele advertenties 68% uit van de totaalomzet van Facebook. Zo’n 7,4 miljard.

Totaal SMS berichten per dag in 2014: 20 miljard. Totaal WhatsApp berichten per dag in 2014: 30 miljard. Aantal engineers bij WhatsApp: 40. Illustratief voor de onbegrensde mogelijkheden voor goede ideeën. Weinig investeringen nodig voor grootse plannen.

Plusminus vijfhonderd miljoen vierkante meter LCD panel zal in 2015 worden verkocht. En de lijn stijgt.

Als kinderen in de UK gevraagd wordt welk media apparaat (TV, Game Console, PC, overig) ze echt niet kunnen missen staat bij de jongens de smartphone op 1 met 28%. Bij meisjes op 1 met rond de 65%.

In 2014 werden 800 miljard foto’s gedeeld op social networks.

Het aantal foto’s dat dit jaar wordt gemaakt is groter dan het totaal aantal foto’s op film ooit gemaakt.

Smartphones hebben de DSLR- en compact camera-industrie een behoorlijke slag toegebracht in de afgelopen tien jaar. Kijk op 21m 00s.

Conclusie

Als je de consument wil bereiken, doe je dat met berichten die zijn afgestemd op de smartphone. Of het nu e-mails zijn, Whatsapp-berichten, Instagram, Facebook of gewoon web, de smartphone is waar je jouw techniek en boodschap op af moet stemmen. De impact van smartphones is enorm.