Black Friday and Cyber Monday – groei in UK online shopping

Elk jaar doet IBM onderzoek naar het gedrag van shoppers tijdens Black Friday. En elk jaar groeit het online bezoek en de online aankopen. 2015 was geen uitzondering.

Uit het onderzoek blijkt dat de online verkopen op Black Friday met maar liefst 50% zijn gegroeid ten opzichte van 2014. Voor Cyber Monday gold dat er 23,6% meer werd verkocht dan het jaar ervoor.

Online traffic en sales Black Friday

De shoppers gebruiken steeds vaker hun mobiele devices zo blijkt. De traffic vanaf mobile devices op Black Friday was 63%, een groei van 10% ten opzicht van 2014. De verkopen groeiden ook. In 2015 werd 47% van alle bestellingen gedaan vanaf een mobiel device. Een stijging van 15% ten opzicht van 2014.

Online traffic en sales Cyber Monday

Cyber Monday zag een zelfde patroon. Van alle traffic op deze dag kwam zo’n 60% vanaf mobiele devices. Een groei van eveneens 10% ten opzicht van 2014. De verkopen vanaf mobiele devices maakten met 43,5% een iets minder groot deel uit van het totaal dan op Black Friday. Het was echter wel een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar.

Sales per mobile device

De smartphone was het belangrijkste mobiele device om op Black Friday mee te kopen. Op die dag kwam 43,5% van de traffic via de smartphone. Meer dan tweemaal zoveel als vanaf een tablet met 19,4% van de traffic. Qua verkopen deed de mobiel het voor het eerst beter dan de tablet. 24,9% van alle aankopen werd vanaf een smartphone gedaan ten opzichte van 22% vanaf een tablet. Op Cyber Monday kochten juist meer mensen vanaf een tablet (23,4%) dan vanaf een smartphone (20,1%)

Average Order Value

De gemiddelde omzet per order (AOV) was op Black Friday 81,75 Pond. Desktop en mobiele shoppers zijn daarin gecombineerd. De desktop AOV was 85,45 Pond, tablet AOV was 81,34 Pond en de smartphone het laagste met 75,28 Pond per order.

Retailers worden beter en beter

Bovenstaande cijfers duiden erop dat retailers steeds beter worden in aantrekken van bezoekers en converteren van die bezoekers naar kopende klanten. Dat blijkt ook uit de sessieduur en de bounce ratio van de sites. Een reden kan zijn dat steeds meer retailers native shopping apps inzetten. Die zorgen voor een betere beleving, waardoor sessies langer worden, meer producten worden bekeken en er dus ook meer wordt verkocht. Een artikel van de shopping app Highstreet over PME Legend bevestigt dit.

Bron: IBM Watson Trend research

Selecteer een geldig formulier