Gratis stockfoto’s, wie zoekt ze niet. Dit is hoe het bij mij altijd gaat: Een blog schrijven van 1000 woorden in twee uur? Geen probleem. Vervolgens het artikel uploaden naar WordPress? Vijf minuten werk. Dan nog even op zoek naar foto’s voor bij het blog. Even? Het zoeken naar foto’s kost soms net zoveel tijd als het schrijven van het blog. Hoe los je dat op?
Om maar met de deur in huis te vallen; helemaal oplossen kan natuurlijk niet. Je hebt nu eenmaal mooie afbeeldingen nodig bij je artikel en die zoeken kost gewoon tijd. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het leven makkelijker te maken. Eén daarvan heb ik voor je gedaan: een overzicht maken van tien goede websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. De tweede moet je zelf doen: vooruit werken. Ik begin met die laatste.
Stockfoto’s zoeken moet je continu doen
Met het overzicht van de gratis stockfoto websites hieronder kun je op zoek naar foto’s die passen bij jou industrie. Mijn advies is, doe dat niet na het schrijven van je blog maar werk vooruit. Start direct na het lezen van dit artikel. Maar hoe doe je dat als je het blog nog niet geschreven hebt? Welke foto’s heb je nodig? Twee oplossingen:
- Zoek generieke foto’s passend bij jouw industrie of vakgebied
- Maak een blogkalender en zoek alvast foto’s die passen bij toekomstige blogs
De eerste manier kan elke organisatie toepassen. Als je een bakker bent, heb je foto’s nodig van brood. Heb je een uitzendbureau dan heb je foto’s nodig van mensen die werken (of juist niet werken). Ben je financieel adviseur dan heb je foto’s nodig van geld, banken, risico’s of zekerheden.
Maak een overzicht van de soorten foto’s die je nodig hebt en ga op zoek. Maak een aantal directories aan op je computer en sorteer die foto’s in de juiste bakjes. Zo heb je genoeg stockfoto’s staan voor je volgende artikelen. Dit zijn natuurlijk generieke foto’s maar soms is dat alles wat je nodig hebt.
De tweede manier is vooruit werken volgens de planning van je blogkalender. In zo’n blog- of contentkalender staan de artikelen die je de komende maanden gaat schrijven. Als je werkt volgens een blogkalender, kun je op zoek naar foto’s die perfect aansluiten op je komende blogs.
Als je het zoeken van je gratis stockfoto’s zo aanpakt, heb je binnen de kortste keren een grote verzameling stockfoto’s klaarstaan om te gebruiken in je artikelen.
Overzicht van gratis stockfoto’s websites
Naast commerciële websites zijn er ook veel sites waar je gratis materiaal kunt vinden. Gratis wil meestal zeggen dat je foto mag gebruiken met een vermelding naar de eigenaar van de foto. Een aantal gratis stockfoto websites zijn eigendom, of gesponsord, door de grote commerciële stockfoto websites zoals Shutterstock of iStockphoto (Getty images). Let dus goed op voordat je klikt. Het onderscheid tussen gratis en betaald is niet altijd even duidelijk en voor je het weet zit je op een commerciële website te kijken.
Unsplash
Op m’n site vind je behoorlijk wat gratis stockfoto’s van Unsplash. Het is een site met heel veel prachtige foto’s. Wel overwegend achitectuur, natuur en mooie mensen. Daardoor is het niet altijd bruikbaar. Maar voor artistieke en authentieke sfeerbeelden ben je bij Unsplash aan het juist adres. Downloaden van gratis stockfoto’s is mogelijk zonder login.
RGBStock
Veel minder gericht op de kunst van het foto’s maken dan Unsplash. Maar RGBStock heeft wel veel meer foto’s in verschillende categorieën. Daarmee krijg je ook die typisch Amerikaanse stockfoto’s maar soms is dat helemaal niet erg. Account nodig om foto’s te downloaden.
Stockvault
Prima stockfoto website maar dit is er eentje onder de vlag van Shutterstock. Voor je het weet ben je aan het kijken naar foto’s die wel iets kosten. Maar Stockvault is lekker snel en zonder in te loggen mag je de foto’s downloaden.
Pixabay
Prettige site voor gratis stockfoto’s. Veel materiaal en van goede kwaliteit. Tussen de foto’s op Pixabay staat ook materiaal van Shutterstock waarvoor je moet betalen. Dat is dan steeds aangegeven met een logo van die site. Je kunt de foto’s downloaden zonder in te loggen maar moet dan wel steeds een code (captcha) invoeren vanaf een plaatje.
StockSnap
Niet een hele grote verzameling maar wel mooie foto’s. Leuk detail is dat StockSnap ook de online tool Snappa maakt. Dat is een design tool voor de niet-designer. Net zoiets als canva.com. Het mooie is dat de foto’s van StockSnap te gebruiken zijn in Snappa. Zo maak je eenvoudig designs voor je site met mooie foto’s en een makkelijke tool.
Freepik
Deze website heeft naast stockfoto’s ook gratis vectorbestanden en iconen. Maar ook complete PSD bestanden die je dus zelf mag aanpassen. Bijvoorbeeld om je naam op een t-shirt te zetten of je website in een foto van een laptop te monteren. Bestanden van Freepik zijn eenvoudig te downloaden en het is een snelle site.
Foter
Deze stockfoto website biedt 228 miljoen gratis stockfoto’s aan. Goed te merken aan de snelheid van de Foter. De laatste keren dat ik er zocht, was het erg traag. Daarnaast is de kwaliteit van de foto’s niet gelijkmatig. Sommige foto’s zijn prachtig, andere ronduit slecht. Maar door de grote database toch interessant. Voordeel: er is een WordPress plugin voor Foter. Zo kun je dus direct vanuit WordPress foto’s zoeken voor je artikel. Een account aanmaken is nodig om foto’s te downloaden.
Freeimages
Deze site heeft 388.000 gratis stockfoto’s op voorraad voor je. Onderdeel van Istockphoto en dus even opletten waar je klikt. Je zult er zeker goede foto’s vinden maar je moet wel een account aanmaken op Freeimages om foto’s te downloaden.
Dreamstime
Deze stockfoto site heeft uiteraard een gratis deel maar ook een app. Gebruikers van de app kunnen hun foto’s uploaden naar dreamstime en er zo geld aan verdienen. Maak je zelf goede foto’s dan is het leuk om een keer naar deze app te kijken. Je moet een account aanmaken om de gratis stockfoto’s te downloaden van Dreamstime
FlickR
Laten we vooral deze gigantische database van foto’s niet vergeten. Iedereen kan z’n foto’s uploaden en er is niemand die op de kwaliteit let. Er zijn foto’s van topfotografen en van een meisje van vijf met een iPhone. Het is dus behoorlijk zoeken op Flickr. Onder welke voorwaarden je de foto mag gebruiken staat in de licentie die staat vermeld bij de foto.
Tot slot
Het zoeken naar de juiste afbeeldingen die je wil gebruiken in blogs of social media kost vaak veel tijd. Maak een systeem met de tips die ik je hierboven heb gegeven. Plan bijvoorbeeld elke week een uur in om goede gratis stockfoto’s te zoeken in de categorieën die voor jou belangrijk zijn. Je hoeft het natuurlijk niet zelf te doen. Met de juiste instructie kan een junior medewerker of een stagiair voor jou de juiste foto’s uitkiezen die je in de toekomst kunt gebruiken.
Veel succes!
Paul.
Photo credits
Ook een fijne website is http://gratisfotosdownloaden.nl, een verzameling van het beste van verschillende websites.