De startkosten van MailPlus versus MailChimp

In het eerste deel van deze serie: MailPlus versus MailChimp, de startkosten. Welk pakket is het beste voor jouw organisatie? Kijk je alleen naar de out-of-pocket kosten dan is de keuze simpel, kijk je iets verder, dan liggen de zaken genuanceerder.

Kosten MailPlus versus MailChimp

Veel marketeers maken de keuze voor MailChimp vanwege de kosten. Het instappakket van MailChimp kost je niets en je bestand mag 2.000 adressen bevatten. Je hebt een limiet van 12.000 e-mails per maand. Een aanbod dat niet te verslaan is door MailPlus.

De set-up van MailPlus alleen al kost je rond de 1.000 euro dus het is snel duidelijk; MailPlus kan MailChimp niet verslaan als het aankomt op startkosten. In ieder geval niet als het aankomt op kleinere bestanden.

Ben je een starter dan is de keuze dus snel gemaakt. Je bestand is nog klein dus je begint op nul euro. Wie wil dat niet? Maar…..

MailPlus homepage

Zijn out-of-pocket kosten wel de belangrijkste factor voor jouw organisatie?

Deze vraag stellen nog te weinig bedrijven zich. Natuurlijk, als je een starter bent zijn die out-of-pocket kosten van MailPlus gewoon te hoog. Maar er zijn ook veel gevestigde bedrijven die voor MailChimp kiezen. En wat ik dan vaak heb meemaakt, is dat een junior marketing medewerker – maar soms zelfs de secretaresse of office manager – aan de slag gaat met MailChimp. Out-of-pocket kosten zijn dan nul. Maar als je vervolgens naar de interne uren gaat kijken kunnen die behoorlijk oplopen.

Interne uren nodig voor MailChimp

Het aantal interne uren dat je nodig hebt om een e-mailmarketing oplossing op te zetten hangt voor een groot deel af van de persoon. Bedenk op voorhand dat noch MailChimp, noch MailPlus eenvoudige pakketjes zijn. E-mailmarketing is allang geen nieuwsbrief meer. E-mailmarketing is een vakgebied dat overlapt met gebieden als; customer relationship management, social media marketing, content marketing en natuurlijk data analyse. Aan wie vertrouw je dat toe?

Zowel MailPlus als MailChimp reflecteren deze complexiteit. Dat betekent uitgebreide list management functies, formulieren kunnen bouwen, uitgebreide e-mail en template editors om je e-mails op te stellen, social media koppelingen, A/B testen, statistieken en ga maar door.

MailChimp homepage

Als binnen jouw bedrijf net die slimmerik aanwezig is die al verstand heeft van de bovenstaande kanalen, gewerkt heeft met andere SaaS-oplossingen en goed is met cijfertjes, dan is er een goede kans van slagen als je voor MailChimp kiest.

Maar wil je een minder bedreven persoon aan het roer zetten van je e-mailmarketing, dan is MailPlus misschien de betere oplossing. Natuurlijk zijn de kosten van de set-up hoog. Maar daar krijg je ook veel voor terug. Je hele account wordt voor en samen met je ingericht en je krijgt een training op locatie. Daarnaast wordt je template voor je gemaakt en heb je Nederlandse telefonische support van hoge kwaliteit. Met deze aanpak hoef je minder zelf te doen en start je dus sneller én op een hoger niveau met e-mailmarketing.

En dat kan wel eens belangrijk zijn als je de opportuniteitskosten laat meewegen. Welke kosten?

Opportuniteitskosten

Out-of-pocket kosten en de kosten voor interne uren zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt bij een keuze. Nee, er is ook nog zoiets als de opportuniteitskosten of alternatieve kosten. Even de Wiki erbij halen:

Alternatieve kosten, ook wel opportuniteitskosten, zijn de kosten van een economische keuze, uitgedrukt in termen van de beste “gemiste kans”: het waardeert de (niet gerealiseerde) opbrengst van het best mogelijke alternatief ten opzichte van de uiteindelijk genomen beslissing (“Kiezen is verliezen”). 

Dus, hoeveel potentiële omzet verlies je met een bepaalde keuze. Kies je voor MailChimp dan zit je goed wat betreft out-of-pocket kosten. Maar als doordat je alles zelf moet doen jouw eerste e-mail lang op zich laat wachten, kunnen de opportuniteitskosten hoog zijn. Als je e-mails er maanden niet uit gaan terwijl je webshop allang klaar is kost dat gewoon geld. En dan is duizend euro misschien wel peanuts. Vooral als je een groot bestand hebt of het bestand snel groeit.

Externe uren bij implementatie van MailChimp

Nog een laatste factor om zeker niet te vergeten. Heb je een externe partij die MailChimp voor je gaat inrichten dan moet je die wel meenemen in je vergelijking. Vaak vallen die kosten weg in een totaalfactuur van je webbureau. Die zie je dus niet zo duidelijk maar worden wel gemaakt. Hebben zij het MailChimp trucje al vaker gedaan dan vallen die kosten misschien mee. Maar als zij voor het eerst aan de slag gaan met MailChimp kost dat natuurlijk ook veel tijd.

Vraag dus om ervaring bij je externe partij én vraag om een los budget voor de startkosten. Dan kun je in ieder geval appels met appels vergelijken.

Samenvattend

Als ondernemer ben je altijd geneigd om voornamelijk te kijken naar de out-of-pocket kosten en dat is vaak een goede zaak. Maar in sommige gevallen kan het beter zijn om ook andere kosten mee te nemen in je beslissing. Dat geldt zeker voor de keuze van een e-mailmarketing oplossing.

Dus, wat is de beste keuze voor e-mailmarketing als het gaat om de startkosten? MailChimp of MailPlus? Het antwoord is genuanceerd zoals je zult begrijpen.

ZZP’ers met een klein budget: de kosten zijn doorslaggevend. Kies voor MailChimp.

Middelgrote bedrijven: als je geen ervaren persoon aan boord hebt, kies je voor MailPlus. De interne uren en opportuniteitskosten lopen snel op.

Middelgrote bedrijven die toevallig wel een handig persoon aan boord hebben, kunnen voor MailChimp gaan. Maar ook hier geldt dat de snelle start en ondersteuning de opportuniteitskosten nog steeds omlaag brengen.

Grote bedrijven: hier gaat het bestand ook een rol spelen. MailChimp is vooral bij lagere volumes erg interessant. Voor grotere volumes gelden weer andere regels.

Daarom, in de volgende aflevering van deze serie. De operationele kosten van MailPlus en MailChimp naast elkaar.

PS: Merkbeleving

Nog één puntje van aandacht: de gratis variant van MailChimp toont in elk contactmoment met je klant hun logo. Voor een kleine zelfstandige is dat niet heel gek maar voor een toonaangevend bedrijf vind ik dat goedkoop overkomen. Het doet wat mij betreft snel afbreuk aan een merk. Ook al omdat het iets zegt over de grootte van je bestand. Je kan het voorkomen door gewoon de betaalde variant te nemen. Dat kan al vanaf een paar euro.

Meer informatie over beide pakketen vind je op de site van MailPlus en MailChimp.

Boom Inbound Updates

Via e-mail op de hoogte blijven van m’n laastste blogs? Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer een geldig formulier

 

2 thoughts on “De startkosten van MailPlus versus MailChimp

  1. Goed artikel, goede vergelijking. Een update zou ik zeker weer willen lezen. Dank je wel Paul.

    1. Graag gedaan Bram. Ik ben momenteel druk met een ander project dus heel snel een update zal niet lukken:-).

Comments are closed.